Determinisme: ¿Soy aburrida o divertida? Descubre cuál es tu personalidad

La conversa segueix sempre el mateix patró.

-Quin dia li toca néixer a l’Aina?
-Dia 22 de febrer.
-Ah! Mira què bé, serà peixos.

No falla, fins i tot gent d’allò més científica segueix el guió.

La primera resposta que em va passar pel cap va ser:

-No, no. No serà cap peix, serà humana! A més, no estàs concordant bé el nombre, “serà” és singular i “peixos” plural.

Desgraciadament, amb la ironia es corre el risc que t’interpretin seriosament (que li diguin al Vigalondo!) i et prenguin per inculte quan vols quedar simplement com un borde.

Tenc bons motius per ser borde.

Per començar, els horòscops són prejudicis en estat pur. Classifiquen les persones en 12 grups i els assignen una personalitat que les marcarà per la resta de la seva vida. Personalment, no veig gaire diferència entre això i dir que tots els jueus són avars o que tots el musulmans són terroristes.  No soc partidari dels estereotips perquè, entre altres coses, com a mestre de casa estic cansat de sentir que un home no podrà fer mai bé les feines de casa. Sabíeu que hi ha gent que contracta els treballadors segons el seu horòscop?

El que més me toca la moral és que aquesta classificació es fa de manera arbitrària, genèrica i sense cap base científica. Tan arbitrària, que si ens creguéssim tots els horòscops, la nostra filla podria tenir trastorns greus de personalitat. Així, segons alguns horòscops la nostra filla podria ser:

 • Emotiva, passiva,sensible, lleial, justa i somiadora (Peixos, Horòscop Babilònic)
 • Agosarada, orgullosa i intel·ligent (Àguila, Horòscop Asteca)
 • Romàntica, apassionada i organitzadora (Pi, Horòscop Cèltic)
 • Afectuosa i detallista (Coure, Horòscop Alquímic)
 • Emotiva i vulnerable (Destral, Horòscop Àrab)
 • Receptiva, emotiva, impressionable i molt curiosa (Freixe, Horòscop Druida)
 • Amb força de voluntat, pacient i intel·ligent (Annubis, Horòscop Egipci)
 • Prudent, reservada, hospitalària i atenta (Llebre, Horòscop Xinès)
 • Justa, lleial, intel·ligent i treballadora (Hufflepuff, Capell seleccionador de Hogwarts)
 • Forta, lluitadora i valenta (Tigre, Torrebruno)
 • Aventurera moderada (Segons: ¿Soy aburrida o divertida? Descubre cuál es tu personalidad)

Vist que pareix que hi ha horòscops per aturar un tren, hem decidit crear el nostre propi horòscop:  l’Horòscop de l’Ensaïmada.

Aquest horòscop nomes te el signe zodiacal de Koala. Els Koalas tenen la personalitat que els dona la gana, però passen gran part del seu temps lliure dormint o al sofà. Són l’equivalent als Couch Potatoes de l’Horòscop English Breakfast.

Així, ja des de fa temps, quan em diuen:

-Ah! Mira què bé, serà peixos.

No dubt en contestar:

-No, no. Serà koala, com el seu pare. (“Tema zanjat”)

P.S.:  Sé que tots els que heu tengut alguna vegada aquesta conversa amb mi no us mereixeu la meva borderia, perdó. Sé que la vostra intenció última és  imaginar una personalitat per la nostra filla per fer-la més persona i poder estimar-la encara més. Us ho agraïm, de veritat, però ens agradaria més que ens acompanyeu en aquesta nova aventura que ens tocara viure deixant que n’Aina sigui el que vulgui. Sense importar el dia que neixi o si li agrada o no El senyor dels anells (per favor que li agradi, per favor que li agradi, per favor, per favor…)

Actualització: Acab de llegir Una revisión crítica de la astrología i m’ha semblat apropiat afegir-ho a l’apunt.

10 respostes a «Determinisme: ¿Soy aburrida o divertida? Descubre cuál es tu personalidad»

 1. …i no puc deixar de riure, això sí, amb la seriositat que el tema requereix 😉 T’ha quedat molt bé, i no passis gens de pena, que la borderia s’entèn… bona setmana, amics!

 2. Ei, que jo no t’ho he dit mai això que la teva filla serà Peixos! 🙂 Déu n’hi do la feina d’investigació que has fet amb els horòscops de diferents llocs. Jo també penso que tot això dels horòscops és una frivolitat… De fet, conec un parell de persones que se’ls inventaven als diaris: també crec que de vegades és una manera d’omplir el buit quan no saps de què parlar… A mi em fa molta gràcia veure les cares de la gent quan els dius que serà Koala 🙂
  Bona setmana!

 3. jo utilitzo un altre horòscop: amb els nens faig un “come-cocos” o “cel-i-infern”; dius un número i un color i llavors apareix la frase màgica que et marcarà el destí. aquí van algunes de les frases que han escrit els meus alumnes:
  “ets el meu cor”
  “fas caca”
  “compra’m una joguina”

 4. @Maria, com es riu amb seriositat? Això ho vull veure 🙂

  @Raquel, No rompis l’encant de la “magia dels blogs”! (ja se que no ho has dit mai que serà peixos 😉 ). Jo també he sentit que s’inventen els horòscops. Fins i tot he sentit de becaris que per fer més via agafen els del dia anterior i els canviaven de signe.

  Sí, la cara que posen es genial, però me sorprèn que moltes vegades no entenen que pas dels horòscops i qüestion la meva resposta :P.

  @Bego, mmm… no se quin dels dos mètodes de predir el futur em convenç més: El del “come-cocos” és molt pragmàtic, però del dels gummibärchen potser és més dolç 🙂

 5. Hi ha tantes possibilitats que un cientific cregui en els horoscops com que cregui que hi ha el bon Jesuset que el mira des de allà dalt.

 6. @Tolita, precisament. Trob tan fora de lloc dir quin signe serà, com demanar si batejaran el nin. Les creences de cada un són de cada un, jo no oblig a ningú a creure amb Deu, ni vaig repartint estampetes de sants i esper el mateix dels altres.

  De tota manera hi ha una diferència fonamental entre els horòscops i Deu. Se pot dissenyar un experiment per demostrar si els horòscops funcionen, en canvi la existència de Deu no es pot demostrar.

 7. Molt bo, Jaume. I molt real i quotidià!!! Jo també vull ser koala…
  Només una pregunta: I si no li agrada El senyor dels anells?
  Bé, sempre et quedarà La guerra de les Galàxies…

Els comentaris estan tancats.