Comerç just a les gran superfícies

Un dels debats que està més present dins el moviment del comerç just és la venda del seus productes a les grans superfícies. Aquesta venda sovint beneficia més als supermercats que al moviment per l’efecte de “rentat de cara” que generen.

Avui, a la meva lectura matinal de fils de subscripció, he trobat un apunt molt interesant que m’ha fet ganes compartir al blog. L’apunt és una entrevista a Christian Jacquiau, un economista francès que, entre altres coses, ha estudiat els impactes sobre els petits productors i sobre el teixit social que generen la implantació generalitzada de les grans superfícies. A l’entrevista comenta que les grans superfícies que venen productes de comerç just han buidat aquests de contingut polític i què els productes que hi tenen a la venda nomes són de comerç just al principi de la cadena (artesans i pagesos), però que s’omplen d’injustícia quan passen al sistema de distribució habitual (per exemple, les condicions de treball als supermercats que, sovint, no són dignes).

Evidentment comprar productes de comerç just al supermercat sempre és millor que no comprar-ne ,però sempre és millor comprar-ne a una botiga.

Si voleu saber més de l’impacte que tenen els supermercats, podeu passar-vos pel web Grans cadenes de distribució, No gràcies!, on també hi podreu trobar una altra entrevista a Christian Jacquiau.

Au, a despertar la consciència.

5 respostes a «Comerç just a les gran superfícies»

 1. Hola, Jaume,

  He llegit l’entrevista a través de l’enllaç que hi has posat. Ja coneixia aquesta pàgina: està molt bé… I, a més, en clau d’humor. M’he quedat esfereïda amb el que fan a França amb els treballadors dels supermercats… Estem perdent un munt de drets, fins i tot el de la intimitat. Em pregunto, però, si una persona que cobra 1000 euros al mes es pot permetre el luxe de comprar sempre a botigues de comerç just. Em pregunto si la força de moltíssima gent podria fer abaixar els preus d’aquests productes i enfonsar les grans superfícies.
  Una abraçada!

 2. Ara per ara, crec que serà impossible abaratir qualsevol producte alimentari en els pròxims 10 anys.

 3. Editat: M’han deixat un manifest/comentari molt interessant aquí, però de una manera gaire elegant.

  Poc elegant perquè no venia gaire amb el tema i perquè ni tan sols s’han presentat. El fet és que el comentari és un copia/aferra d’aquest manifest: http://mallorcallevant.blogspot.com/2008/08/per-responsabilitat-poltica-tren-no.html

  Vos pos el vincle perquè us pot interessar i perquè tampoc m’agrada anar esborrant comentaris.

  Tambè els hi deixat un comentari a ells per avisar-los.

 4. Jaume, tens tota la raó i te demano en nom de tota la gent implicada en aquesta campanya disculpes per la informació-spam que t’hem enviat.
  Sobre l’anonimat del post l’únic motiu és la voluntat de no entrar en personalismes com s’ha fet amb la campanya pel tren, som gent anònima que volem continuar sent anònima perquè la qüestió ja s’ha polititzat massa i creiem que només els arguments i el treball anònim pot fer que els polítics parin d’utilitzar el transport públic com a arma política i comencin a pensar amb les necessitats de la gent.

  gràcies per no borrar el post i et demanem disculpes.
  mallorcallevant

Els comentaris estan tancats.