Mapes i aigua

No fa falta dir que gràcies a les noves tecnologies l’accés a la informació és cada vegada més senzill. Està clar que encara queda molt per fer, l’anomenada fractura digital i la censura d’alguns països ens fa ser conscients, per enèsima vegada, que la ciència i la tecnologia encara són un bé de pocs.

Així i tot, la informació està cada vegada més democratitzada. Els venedors d’enciclopèdies són una espèecie a extingir (ja es recol·locaran venent aspiradores), i la pregunta “Es va actualitzant aquesta enciclopèdia?” es va convertint en un pregunta retòrica: “Es clar que es va actualitzant aquesta enciclopèdia!”

Una de les darreres troballes a aquest món cibernètic són els mapes. Abans, si volies veure una ciutat, et compraves un mapa o el demanaves a l’oficina de turisme més propera, per no xerrar de l’estona que perdies cercant on era el lloc al qual volies anar. Ara, amb eines com google maps, Yahoo Local, maporama o mapquest, per posar alguns exemples, ses coses s’estan facilitant molt, per no parlar de la tecnologia GPS.

Algunes d’aquestes eines no només ens serveixen per trobar carrers. Google maps, per exemple, ha servit perquè gent descobrís restes arqueològiques, per veure les meravelles del món sense moure’s de casa o per descobrir per un mateix que la murada xina no es veu des de l’espai.

Ara bé, la informació no basta si no sabem què fer amb ella. Un ordinador pot emmagatzemar molta informació (i pel·lícules ;)), però si no l’analitzam, no ens servirà de res. Per exemple, si sabem que les fotografies fetes per google estan tretes fa uns quants anys, podem utilitzar aquesta informació per comparar el creixement urbanístic que tenim aprop de casa nostra. Qui m’ajuda a comptar quantes cases mallorquines encara no surten a google maps?

També ens serveix per comprovar com de desbaratat té el cap sa gent. Avui m’hi he trobat, i sa veritat és que m’ha fet molta ràbia:

Encara que hi ha gent que es dedica a explorar el món gràcies a les fotografies per satèl·lit, jo m’estim més explorar sa meva Mallorqueta. Que voleu? M’enyor. Avui, he fet una volta per Andratx. Volia comprovar el que me va dir un amic, en Miquel, que a Andratx pareixia com si un avió hi hagués tirat cases com si de bombes es tractassin. Desgraciadament la metàfora no era gens exagerada.

El que m’ha cridat l’atenció, però, és el que he vist fent una mica de zoom:
http://maps.google.es/?ie=UTF8&hl=ca&z=17&ll=39.550581,2.384119&spn=0.005311,0.008422&t=k&om=1

Pareix que els avions no nomes tiren cases, també tiren piscines. Aquesta situació es repeteix per casi tota la costa mallorquina: cases d’estiueig amb piscina pròpia a 10 minuts (com a molt) de la platja. Curiosament, el nombre de piscines decreix com més lluny te fas de la costa, té collons la cosa (perdó, què mal parlat, he dit “cosa” ;)).

No, ara seriosament, jo ho entenc: vas a sa platja, arribes a casa tot ple d’arena i clar, que fas? Entrar fins al bany per dutxar-te deixant arena per tota sa casa? No home, és molt més pràctic tirar-te a la piscina, i més econòmic! Que a Mallorca hi ha poca aigua? Tanmateix, si no la gastes tu, ho farà un altre, no?

Si és que el que passa a sa meva illa és molt fort.